marți, 11 ianuarie 2011

Clatite cu ciocolata si crema de branza



Aluat:
•    150 g faina;
•    35 g cacao;
•    putina sare;
•    2 linguri de zahar fin;
•    3 oua batute usor;
•    30 g unt topit, plus inca putin pentru prajit;
•    150 ml lapte gras (3.5%);
•    150 ml smantana lichida pentru frisca(32% grasime);
•    o esenta de vanilie;
•    coaja de portocala razuita, carlionti de ciocolata si frunze proaspete de cimbrisor pentru ornat (optional).

Crema de branza:
•    500 g branza de vaci;
•    250 ml smantana lichida;
•    3 oua;
•    150 g de zahar;
•    o esenta  de vanilie;
•    50 g faina alba;
•    coaja de la o lamaie(daca va place).


Se amesteca mai intai intrun bol faina, sarea, zaharul si pudra de cacao. Se face o gaura in mijlocul fainii si se pun ingredientele lichide: ouale, untul topit si racit, laptele , smantana si esenta de vanilie. Se amesteca toate ingredientele pentru o obtine o compozitie moale, omogena. Se lasa cateva minute(20-30) sa se odihneasca.
Intre timp ne ocupam de crema de branza: cu ajutorul unui blender se amesteca bine branza cu smantana pana se obtine o crema fina. Intrun alt bol se mixeaza ouale cu zaharul si esenta de vanilie pana cand zaharul este topit. Se amesteca compozitia de branza si smantana cu ouale batute, se mai pune faina si coaja de lamaie, se omogenizeaza si se transfera totul intro tava. Se da la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Se scoate si se lasa la racit ( nu trebuie sa fie foarte rece, la temperatura camerei este perfect). Dupa ce s-a racit se indeparteaza pielita rumenita de pe deasupra si se amesteca crema.
Pentru a praji clatitele, se pune o bucatica mica de unt in tigaia de clatite (merita investitia, trust me!). Cand s-a topit, se inclina putin tigaia astfel incat sa se unga toata suprafata cu unt. Se adauga un polonic nu foarte plin de compozitie, important e sa se acopere uniform fundul tigaii cu un strat subtire de aluat. Cam dupa un minut si jumatate se intoarce si se prajeste si cealalta parte.


Cand sunt gata, clatitele se aseaza una peste alta si se lasa cateva minute acoperite sa se inmoaie putin. Apoi se umple fiecare clatita cu crema de branza...


...si se orneaza dupa bunul plac…eu am ales sa le ornez cu coaja rasa de portocale, frunze proaspete de cimbrisor, carlionti de ciocolata si un firicel de miere!
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate