marți, 16 noiembrie 2010

Piept de rata cu sos de portocale


Ingrediente:
  • 4 bucati (cam 800 g) piept de rata;
  • 2 linguri sos de soia;
  • 2 linguri brandy;
  • Sare, piper.

Pentru sosul de portocale am folosit:
  • Sucul si coaja de la 3 portocale;
  • 250 ml vin alb;
  • 4-5 linguri de miere;
  • cateva stelute de anason;
  • un baton de scortisoara rupt in bucati mai mici.


Incepem cu pregatirea sosului: cu ajutorul unui peeler de legume curatam coaja de portocale, cat mai finut, fara sa luam prea mult din partea alba a cojii; apoi stoarcem sucul de la cele 3 portocale. Adaugam sucul si coaja de portocale si restul ingredientelor( vinul, mierea, anasonul si scortisoara) intro craticioara si le lasam sa fiarba la foc mic pana cand lichidul se reduce la jumatate – procesul dureaza cam o ora. Cand este gata de fiert, punem totul in strecurator si lasam sa se scurga sosul intrun bol, iar mirodeniile ramase in strecurator le aruncam.

Crestam pieptul de rata in diagonala pe partea cu pielea , asezonam cu putina sare si un pic de piper, apoi punem carnea la prajit cu pielea in jos pentru cateva minute intr-o tigaie (fara niciun fel de grasime) pana cand pielea se rumeneste frumos. Intoarcem si mai lasam 3-4 minute la  prajit si pe cealalta parte, scoatem carnea din tigaie si scurgem toata grasimea lasata (pe care nu o aruncam, o punem deoparte si o folosim apoi la alte preparate, deoarece este o grasime buna).Punem pieptul la loc in tigaie (sau intro tava daca nu avem o tigaie care poate merge la cuptor - atentie: daca transferam carnea intro alta tava aceasta trebuie sa fie deja incalzita in prealabil in cuptor), stropim totul cu brandy si sos de soia si punem tigaia in cuptorul incins pentru inca 7-8 minute (pentru o friptura gatita medium).

Scoatem carnea din cuptor, o stropim cu sosul din tigaie si o lasam sa se odihneasca, acoperita cu un capac, pentru cateva minute inainte de servire.
Feliem pieptul de rata, il asezam pe farfurie si turnam sosul de portocale caldut peste friptura. Noi am servit acest preparat alaturi de un piure de cartofi cu unt si ceapa verde si inca unul de mazare.
Enjoy!

2 comentarii:

Persoane interesate